Napsali o nás – Zbraslavské noviny

Jízda s vrchu a medaile z MS

Zbraslavský spolek milovníků historických kol přivezl v květnu dvě medaile z mistrovství světa IVCA Rally a v červnu uspořádal tradiční Jízdu s vrchu. Konala se už po jednačtyřicáté.

Mistrovství světa v jízdě na historických kolech se odehrálo v Ostravě. Svou další medaili ze světového šampionátu získal Václav Šamárek. Skončil druhý ve sprintu na jednu míli na replikách vysokých kol.

Velké pozdvižení na ostravském mistrovství způsobila další členka Veteran Bicycle Clubu Zbraslav Žofie Vízková. Teprve třináctiletá závodnice vyhrála bronzovou medaili mezi ženami. Ze Zbraslavi do Ostravy vyrazilo na šampionát celkem 22 členů klubu, což bylo nejvíc mezi zúčastněnými oddíly. Kromě evropských států přijeli na sever Moravy i účastníci z Kanady, Bali nebo Indonésie.

Mistrovství světa se konalo v Česku několikrát. V roce 1993 jej uspořádal právě zbraslavský klub. Ten se kromě závodů účastní také různých přehlídek a srazů spojených s vysokými i nízkými bicykly. „Můžete nás potkat také na zbraslavských akcích, kde nabízíme lekce jízdy na speciálně upravených výukových vysokých kolech. Říkáme jim Vysoká škola kola,“ říká Janetta Šamárková, předsedkyně Veteran Bicycle Clubu Zbraslav.

Spolek letos uspořádal už 41. ročník Jízdy s vrchu. Začalo se jako každý rok na Zbraslavském náměstí různými soutěžemi. Konala se jízda elegance, při níž se hodnotí krása dobového oblečení i jízdního kola. Nechyběla ani skupinová jízda v reji s nacvičenou choreografií a za hudebního doprovodu.

Hlavním bodem byla jako obvykle jízda svrchu. Startuje se nahoře na Baních a závod končí dole u Zbraslavského náměstí. Nejlepší borci jízdu zvládají v čase okolo dvou minut. „Ne všichni jedou na čas. Většina z nás si jízdu užívá, nespěchá a brzdí,“ uvádí Janetta Šamárková.

Průměrný věk příznivců historický kol se podle ní v českých i zahraničních klubech pohybuje okolo 60 let. Zbraslavský spolek je však výjimkou. Nechybí mu totiž mladí příznivci cyklistické historie. Fanoušci starých kol se přitom dělí na dvě skupiny. Jednu tvoří muži-vědci, badatelé. „Zkoumají šroubky, řetězy a další součástky. Znají historii výroby kol. Druhou skupinu tvoří závodníci,“ vysvětluje Janetta Šamárková.

Veteran Bicycle Clubu Zbraslav je otevřený i novým členům. Kdo má alespoň 30 let staré kolo, může se zapojit. Nevadí přitom, že půjde třeba o „skládačku“. Tradici jízdy s vrchu založila v roce 1984 parta lidí okolo manželů Vožniakových a Tesařových , která se v tehdejším režimu necítila dobře a chtěla si užívat alespoň recesi spojenou se starými koly.

Autor: Petr Buček / Zbraslavské noviny 

Veru Štěpničková Autor článku:

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *